Introducere

Într-o lume a bijuteriilorși a metalelor prețioase, aurul ocupă un loc central atât datorită valoarei sale materiale cât și simbolice. Printre varietățile sale, aurul alb a câștigat popularitate datorită aspectului său modern și eleganței pe care o conferă bijuteriilor. Cu toate acestea, există o întrebare frecventă în rândul celor interesați de acest metal prețios: de ce nu se găsește aur alb de 24 karate? Acest articol își propune să explice raționamentul tehnic din spatele acestei întrebări și să clarifice aspectele ce țin de puritatea și compoziția aurului alb.

Ce este Aurul Alb?

Aurul alb este un aliaj care constă din aur pur combinat cu metale albe, cum ar fi paladiul sau nichelul, care îi conferă culoarea caracteristică și îmbunătățește rezistența sa. Calitatea sa este determinată de karate, o unitate de măsură care indică puritatea metalului prețios în baza unei scări de la 1 la 24. Aurul pur sau aurul de 24 karate este, în esență, 100% aur, în timp ce aurul de 18 karate conține 75% aur și 25% alte metale, iar cel de 14 karate are un conținut de aur de 58.3%.

Explicația Absenței Aurului Alb de 24 Karate

1. Definiția Karatului


Înainte de a explica de ce nu există aur alb de 24 karate, este important să înțelegem ce reprezintă unitatea de măsură „karat”. Un karat este egal cu 1/24 din masă pură de aur dintr-un aliaj. Prin urmare, 24 karate înseamnă ca aliajul este 100% aur pur, fără adaos de alte metale.

2. Caracteristicile Aurului Pur


Aurul pur este un metal destul de moale și maleabil. Aceasta înseamnă că se poate deforma cu ușurință și nu este practic pentru confecționarea bijuteriilor care să reziste uzurii zilnice. Pentru a-i îmbunătăți duritatea, aurul este adesea aliat cu alte metale care îi sporesc rezistența mecanică.

3. Compoziția Aurului Alb


Pentru a obține aur alb, aurul pur este combinat cu unul sau mai multe metale albe care nu doar că îi schimbă culoarea dar îi îmbunătățesc și proprietățile fizice. Tipic, aceste metale includ nichel, argint, platină sau paladiu. Rezultatul este un material mai dur, mai rezistent și mai adecvat pentru a fi purtat ca bijuterie.

4. Imposibilitatea Aurului Alb de 24 Karate


Din cauza necesității de a adăuga metale albe pentru a modifica culoarea și proprietățile fizice ale aurului, nu este posibil să se producă aur alb de 24 karate. Adăugarea de alte metale reduce puritatea aurului și, automat, numărul de karate. De aceea, cel mai pur aur alb disponibil pe piață este aur alb de 18 karate.

Aurul Alb în Bijuterii: 18 Karate vs. 14 Karate

În bijuteriile moderne, cel mai frecvent întâlnim aur alb de 18 karate și aur alb de 14 karate. Aurul alb de 18 karate este căutat pentru echilibrul său între puritate și duritate. El conține suficient aur pentru a avea o valoare semnificativă, însă este destul de dur pentru a rezista ca material pentru bijuterii de uz cotidian.

Pe de altă parte, aurul alb de 14 karate are o duritate și o rezistență la uzură chiar mai mare, fiind o opțiune mai accesibilă.

Concluzie

Aurul alb de 24 karate este un concept care nu se regăsește în realitate din cauză că puritatea este incompatibilă cu proprietățile fizice necesare pentru o bijuterie durabilă. Aurul alb, fie că este de 18 sau de 14 karate, este o combinație complexă de aur și alte metale care îi conferă duritatea, rezistența și aspectul apreciat de consumatori. În timp ce aurul alb va continua să fie ales pentru eleganța sa, este esențial ca cumpărătorii și entuziaștii bijuteriilor să înțeleagă de ce nu pot găsi pe piață aur alb de 24 karate și să aprecieze bijuteriile de aur alb pentru valoarea și calitatea lor reală.

Lasă un răspuns